Mikä tekee blogijutusta suositun

Meriharakka -blogi on maabongausta harrastavan senioripariskunnan matkablogi, jossa on matkajuttuja jo yli 100 maasta.

Blogi syntyi teknisestä kiinnostuksesta bloggaamiseen jo vuonna 2004. Ensimmäisinä vuosina, aikana ennen Facebookia, jaoimme statuspäivitysten tyyppisiä lyhyitä juttuja ja pieniä kuvia ystävillemme ja sukulaisia. Pieniä, koska verkkoyhteydet vuonna 2004 eivät todellakaan kestäneet kovin isojen kuvien katselua. Facebookin myötä blogimme jalostui vähitellen ensin purjehdusaiheiseksi ja sittemmin, purjeveneestä luovuttuamme, matkablogiksi, jonka punaisena lankana on maabongaus.

Emme kuitenkaan näissä käännekohdissa perustaneet uutta blogia emmekä poistaneet blogista vanhaa materiaalia vaan kaikki jutut kohta 14 vuoden ajalta ovat edelleen luettavissa.

Suosikit viiden vuoden ajalta

Suosituimmat juttumme viimeksi kuluneen viiden vuoden ajalta (Google Analyticsin tilaston mukaan) ovat seuraavat:

Miksi juuri nämä? Mikä saa ihmiset lukemaan blogistamme juuri näitä juttuja?

Ohjeet

Blogimme kaikkein suosituin juttu käsittelee pakkaamista ja on siis tyypiltään selkeästi ohje. Ohje perustuu omiin kokemuksiimme ja asiantuntija-asemaamme paljon matkustavina. Eräänlaisena twistinä jutussa on laskentakaava mukaan tarvittaville vaatteille ja tästä olemmekin eri kanavissa saaneet vuosien mittaan paljon palautetta.
Juttu on jo kohta viisi vuotta vanha ja siitä voisi tehdä vielä vähän paremman, mutta emme ole tulleet siihen uudelleen tarttuneeksi, vielä ainakaan.

Myös kevyt juttu uudesta järjestelmäkamerasta ja sen opiskelusta on osoittautunut jutun substanssiin nähden järjettömän suosituksi.

olympusfeature
Digikuvausta käsittelevän jutun otsikkokuva

Erityisen hauska on mielestäni kuvasarjana esitetty kuvaus siitä miten musta silmä paranee. Ilmeisesti monia, jotka saavat mustan silmän, kiinnostaa miten nopeasti silmä paranee ja he etsiessään tietoa siitä he päätyvät kuvasarjaamme.

Kohdejutut

Kirjoitamme laajasti maailmasta ja yhä eksoottisimmista kohteista tavoitellen uusia käytyjä maita, mutta jos tavoitteenamme olisi kirjoittaa suosittua matkablogia, niin meidän kannattaisi matkustaa Tallinnaan, Thaimaahan ja ehkä muutamaan kaupunkiin Euroopassa, sillä ihmisiä luonnollisesti kiinnostavat jutut kohteista, joihin he ovat itse matkustamassa.

Kesäkohteena Öron saari on ollut suosittu jo useampana kesänä ja kesäviikkoina juttumme sieltä onkin usein ollut viikon luetuimpia.
Samoin Lofootit on suosittu kesäkohde ja sen myötä sitä käsittelevät jutut ovat myös suosittuja, etenkin keväällä ja kesällä.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Lammas, taidetta ja turisti Lofooteilla

Ulkomaan kohteista kirjoittamistamme jutuista jostain syystä Portugali on ollut erityisen suosittu. Muuttaisinko Portugaliin -juttu, joka käsittelee myös sinne muuttoon liittyvää mahdollista veroetua, on tyypiltään ohje, mutta Lissabonia käsittelevä juttu on lähes puhtaasti kohdekuvaus. Tosin siinä on myös eritelty viikonloppumatkan kustannukset, joka ehkä lisää vielä jutun kiinnostavuutta.

Jo useamman vuoden ajan olemme julkaisseet blogissa myös kustannuserittelyt kaikista matkoistamme ja usein ne ovatkin matkasta kirjoittamiemme juttujen eniten luettuja – raha kiinnostaa.

Kirjoittajan näkökulmasta on oikeastaan sääli, että Lissabon tavoittaa lukijansa, mutta Bhutan tai Ruanda ei, sillä mielestämme esimerkiksi nämä maat ovat olleet todella kiinnostavia. Tänä syksynä kävimme Saudi-Arabiassa, jossa vasta todella harvat ovat turistin ominaisuudessa käyneet ja juttujamme sieltä on tuoreeltaan luettu paljon, mutta miten ne sitten vuosien mittaan pärjäävät, jää nähtäväksi.

Mikä blogi?

Muut kymmenen suosituimman jutun/sivun joukossa ovat luonteeltaan perustietoja,
tiedot meistä ja blogistamme, tiedot maabongausharrastuksestamme ja, edelleen, vaikka viimeiset purjehdusjutut ovatkin kohta viiden vuoden takaa, yhteenvetojuttu purjehdusharrastuksestamme juttulinkkeineen vuosina 1986 – 2012.

Meriharakka kayntikortti s1

Toisin kuin ohjeet ja kohdejutut perustietosivuille lukijamme päätyvät päädyttyään ensin muuta kautta blogiimme, eli näille sivuille tullaan harvemmin hakukoneiden kautta.

Jutun kestävää suosiota selittäviä tekijöitä

Ohjejuttujen suosiota selittänee lukijoiden aito tarve löytää tietoa näistä aiheista.
Jo vanhempina juttuina, joita kuitenkin luetaan koko ajan, juuri nämä jutut ovat myös pysyneet korkealla Googlen hakutuloksissa, joten suosio ruokkii suosiota.
Sama pätee kohdejuttujen osalta, eli lukijoita kiinnostava aihe ja hyvä sijoittuminen hakutuloksissa.

Tällaisella pitemmällä ajanjaksolla juttujen suosiota tarkasteltaessa lukukerrat muodostuvat pääosin siitä, että hakukone on löytänyt jutut.

Uudet juttumme tavoittavat lukijansa pääosin Facebookin kautta tekemillämme jaoilla (oma Facebook-sivumme, matkailuaiheiset Facebook-ryhmät), Blogit.fi -palvelun kautta, blogiportaalien (40+ blogit, Rantapallo) kautta ja jossain määrin myös Twitter- ja Instagram-jakojen kautta.

Lukematta jääneitä juttuja

Yritin Google Analyticsin tilastoista hakea myös listan toisessa päässä olevia juttuja, mikä osoittautui vaikeammaksi kuin suosittujen juttujen poimiminen listan kärjestä, sillä listan loppupään täyttävät kategoria- ja avainsanahaut.
Vähemmän tieteellisenä otoksena katsoin muutamia juttuja noin sijalta 1000 ja sellaisia olivat esimerkiksi:

Näistä kolme ensimmäistä ovat vanhempia (vuodelta 2014), eivätkä siis ole kestäneet aikaa joko siksi, että ne ovat aiheeltaan olleet melko olemattomia tai sitten tiettyyn ajankohtaan sidottuja.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Peggy’s Cove, Itä-Kanada

Listan viimeinen juttu Kanadan itärannikolta ansaitsisi kyllä paremman sijoituksen, sillä tuo alue oli mielestämme aivan ihana, mutta ilmeisesti juttumme siitä ei ollut – tai sitten jutun SEO-parametrit eivät ole olleet kunnossa!

Eniten kommentoituja juttuja

Yksi eniten kommentoituja juttujamme on yhteenvetomme TSS:n matkasta Marokkoon. TSS:hän on monessa Euroopan maassa toimiva turkkilaiskytkentäinen matkatoimisto, joka tyypillisesti tarjoaa matkojaan lehtien välissä olevilla ilmoituksilla, jossa luvataan matkasta satoja tai tuhansia euroja alennusta ja matkan perushinta onkin halpa, mutta lisämyynti koskien sitten aterioita tai retkiä on hyvinkin aggressiivista.

Jännää tämän jutun kommenteissa on se, että ihmiset ovat sekä puolesta että vastaan ja että kommentteja tippuu harvakseltaan edelleen.

AquaMirage
Ilta Aqua Mirage -hotellin uima-altaalla Marrakeshin ulkopuolella

Paljon kommentteja keräsi myös omakohtaiseen kokemuksiin perustuva juttuni keuhkoveritulpasta, mutta siihen kertyneet kommentit ovat ehkä, vaikkakin mukavan myötätuntoisia, keskimäärin vähemmän aiheen kannalta mielenkiintoisia – jotkut kyllä sitäkin!

(Jutun kuvat ovat omiani ja aikaisemmin Meriharakka.net -blogissa julkaistuja.)

14 thoughts on “Mikä tekee blogijutusta suositun

Add yours

  1. Kiitos mielenkiintoisesta kirjoituksestasi!

    Huomaa, että olet kirjoitellut postauksia pitkän aikaa. Tarinaa riittää ja kokemuksia. Itse teema on myös minua maailmanympärimatkaajana kiinnostava.

    Osaat hyödyntää väliotsikot, vaikka ”Mikä blogi” -kohdassa putosinkin rattailta… Käytät myös listoja ja hyperlinkkejä, joihin poimit kiinnostusta herättäviä asioita. Minäkin kävin useammalla sivullasi. Joidenkin hyperlinkkien sanavalinnat hieman mietityttivät, kuten ”sitä käsittelevät jutut” tms. Olisiko niitä voinut kohdentaa paremmin?

    SEO-parametrit ovat asiantuntijaslangia, joten sitä olisi voinut avata enemmän tai sitten suomentaa termin. Muutamissa kohdin oli jäänyt välilyönti tekemättä kappaleiden väliin tms., mutta muutoin teksti oli sujuvasti luettavaa.

    Koska juttusi oli pitkä, oli hyvä että olit katkaissut sitä myös kuvilla. Tosin tällaisessa formaatissa, kun tietokoneella näkyy kolme juttua rinnakkain (tai lukee tarinaa mobiilisti), teksti kuvineen vaikuttaa loputtomalta. Olit kyllä pääsääntöisesti onnistunut pilkkomaan väliotsikoiden tarinat aina yhden näytön mittaisiksi, joten siitä kiitos!

    Linkitit hyvin omille (ja yhteistyötahojesi?) sivuille.

    Tykkää

    1. Kiitos masapetteri kommenteistasi. Olet, tietysti, oikeassa tuon suhteen, että joltain osin tekstini olisi voinut olla viimeistellympää mm. viittausten osalta – blogijutun tapaan kirjoitin sen melko nopeasti, enkä malttanut tarkastusmielessä lukea omaa tekstiäni riittävän tarkkaan.
      Samoin totta tuokin, että kun itselleni SEO, hakukoneoptimointi, Search Engine Optimization, on ainakin terminä vihdoinkin tuttu, niin ei pidä olettaa, että se kolmikirjaimisena lyhenteenä aukeaa satunnaiselle lukijalle!
      Linkit olivat kaikki blogiimme – myös tuo TSS:n matkasta kertova juttumme oli puhtaasti matkatoimiston arvostelu, johon ei sisältynyt minkäänlaista yhteistyötä kyseisen matkatoimiston kanssa. Itse asiassa kyseinen matkatoimisto ehkä olisi pikemminkin toivonut, jos heillä siihen mahdollisuus olisi ollut, etten olisi juttua kirjoittanut ja julkaissut 🙂

      Tykkää

  2. Pohdiskelen bloggauksen aloittamista, joten postaus on minulle ajankohtainen. Vaikka mahdollinen aiheeni ei liity matkustamiseen, lukijoita kiinnostanevat tietynlaiset jutut: omaan elämään liittyvät vinkit ja aiheet joihin voi helposti samaistua. Myös vähiten luettujen juttujen ja syiden analysointi on hyödyllistä. Työssäni on tullut analysoitua verkkosivujen käyttöä — analytiikasta voi oppia paljon.

    Postauksessasi tuli kivasti ilmi myös blogin jatkuva keskeneräisyys ja kehittyminen, se kuinka vanhoja artikkeleita voi ottaa ja päivittää, jos siltä tuntuu (pakkausohjeet). Verkkokirjoittamisen kurssilla sen oppiminen, ettei blogi ole koskaan valmis eikä täydellinen, on ollut vapauttavaa.

    Tykkää

    1. Kiitos kommentistasi thmitch! Tuo oma elämä ja sen ”hyödyntäminen” blogissa on kyllä mielenkiintoinen ja haastava kysymys. Toisaalta omasta elämästä kertovat jutut kiinnostavat lukijoita, mutta haluan kuitenkin keskittyä matkakohteisiin ja matkailuun sen sijaan, että kertoisin kaiken omasta elämästäni myös matkojen välillä.
      Oman blogikokemukseni myötä sanoisin tuosta keskeneräisyydestä, että ainakin minulla juttujen taso vaihtelee: välillä joku juttu on mielestäni todella hyvä ja joskus tulee julkaistua huonompiakin juttuja, mutta toivottavasti hyviä juttuja on kuitenkin sen verran paljon, että lukijat pysyvät mukana – montaa hutia ei saa olla, peräkkäin ainakaan.

      Tykkää

  3. Oli kiva tutustua blogiisi, kun siitä oli lähiopetusjaksolla puhetta. Minusta on hauskaa, että blogissa näkyy sen historia. Uutta suuntaa on otettu välillä ja jätetty vanha rohkeasti näkyviin.
    Teksti on pitkä, kännykällä lukiessa liiankin pitkä. Läppärillä tai pädillä lukiessa tekstin pituus ei haittaa, ja kuvat tuovat siihen mukavasti rytmiä. Meillä kotona matkasuunnitelmia tehdään lähtökohtaisesti perheen kanssa yhdessä, jolloin kännykkä ei olekaan ensisijainen tiedon hakuväline. Matkasuunnitelmien tekijöille, etenkin ns. omatoimimatkailijoille, tällainen blogi on aarreaitta!
    Tässä tekstissä pidin erityisesti siitä, että olit analysoinut eniten ja vähiten luetut jutut. Siitä voisi aloitteleva bloggari saada hyviä vinkkejä, mikäli mielii lukijoita. Kiitos!
    t. Anniina

    Tykkää

    1. Kiitos Anniina! Tekstin pituudesta taisi masapetterikin tuossa yllä mainita.
      Tiedän kyllä, että oikeastaan blogijuttujen pitäisi olla vaan kohtuullisen mittaisia, mutta vierastan silti jonkun aiheen jakamista useammaksi jutuksi – jotenkin tuntuu, että parempi sittenkin niin jutun tuoreeltaan lukevan lukijan kuin erityisesti sen myöhemmin ehkä hakukoneen kautta löytävälle lukijalle, että kohtuullisessa määrin kaikki samasta aiheesta on samassa jutussa.
      Jonkun jutun päätyminen suosituksi tai epäsuosituksi aina välillä yllättää. Jostain jutusta tietää tietysti heti sen julkaistuaan, että tätä tullaan lukemaan paljon, mutta joskus joutuu pettymään ja toisaalta joskus joku juttu yllättäen lähtee lentoon.
      Elokuva-arviot, joita niitäkin olen muutamia kirjoittanut, ovat sikäli jänniä, että aina kun kyseinen elokuva näytetään televisiossa, niin sen kuvausta luetaan paljon, vaikka vuosienkin jälkeen.

      Tykkää

  4. Olipa mielenkiintoista pohdintaa! Olisi varmaan ihan terveellistä itsekin välillä analysoida oman blogin julkaisuja. Sen verran olen eri mieltä muiden kommentoijien kanssa, että mielestäni tekstin pituus on tässä kirjoituksessasi varsin maltillisen pituinen ja jaksotusten ansiosta helppo- ja nopealukuinen.

    Tykkää

    1. Kiitos kommentistasi! Ja mukavaa, että joku on ”puolellani” sen suhteen, että vähän isompikin aihe kannattaa pitää yhdessä jutussa sen sijaan, että sitä väkisin pätkisi moneksi pienemmäksi jutuksi 🙂

      Tykkää

  5. Kiitos mielenkiintoisesta tekstistä! Asiaa oli paljon, mutta mikäs siinä, kun se oli tosiaan asiaa, eikä vierestä! Jos joskus päädyn perustamaan blogin, niin käyn varmasti vielä lukemassa kirjoituksesi uudestaan. Myös kuvat ovat upeita – ehkä nekin ovat omalta osaltaan olleet tekemässä blogistanne suosittua.

    Päähäni jäi pyörimään kommenttisi ”blogijutun tapaan kirjoitin sen melko nopeasti” (vastauksessasi masapetterille). Olen tuskaillut oman blogitekstini äärellä tovin jos toisenkin, eikä se meinaa tekeentyä millään. Pitänee luovuttaa hetkeksi ja ottaa parin päivän päästä uudestaan vauhtia. Jospa se syntyisi helpommin vähemmällä miettimisellä…

    Tykkää

    1. Kiitos kommentistasi Elina! Kuvallisuus on blogissamme lisääntynyt vuosien mittaan. Kauan sitten, kun perustimme blogin (2004) kuvat olivat haasteellinen asia verkossa, sillä nettiyhteydet eivät oikein kestäneet postimerkkikokoa suurempia kuvia. Välivaiheessa latasimme kuvia erillisiin kuva-albumeihin, jotka sitten linkkasimme blogijuttuun, jolloin lukija saattoi itse valita haluaako hän katsoa kuvia vai ei, myös käytettävissä olevan nettiyhteyden mukaan.
      Omassa blogissani julkaisen yleensä 3, joskus jopa 4 juttua viikossa, joten yhtä juttua ei oikein voi jäädä viimeistelemään kovin pitkään – meillä kuitenkin tietynlainen ajankohtaisuus on myös arvo. Toki joitakin pitempiä juttuja ajattomimmista aiheista saatan koostaa pitempäänkin.

      Tykkää

  6. Wau mikä blogi sinulla Pirkko 🙂

    Olet myös hyvin analysoinut suosituimpien juttujen ominaisuuksia. Itsekin töissäni pyörittelen analytiikkaa, ja varsinkin tuo ohje- ja niksijuttujen pitkäkestoinen suosio on tuttu ilmiö minullekin.

    Lissabon-jutun alku on hieno esimerkki bloggaamisen rennosta ja hyvällä tavalla keskeneräisestä luonteesta: kun linkki livahti verkkoon ennen jutun valmistumista, niin onhan juttu kirjoitettava! On sympaattista, että kerrot tämän.

    Tykkää

  7. Kiitos Anna75 – niin kommentistasi kuin kehuista 🙂
    Toki joskus (ehkä useinkin) yritän kirjoittaa asiallisia juttuja asiallisesti, mutta toisaalta mielestäni blogia kirjoittaessa kannattaa myös pitää mielessä, että ellei nyt ihan kirjoita Helsingin Sanomiin tai johonkin muuhun mediaan, jossa koko kansa lukee jutun hetkessä, niin ei tämä nyt NIIN vakavaa ole!

    Tykkää

Jätä kommentti

Pidä blogia WordPress.comissa.

Ylös ↑