Elämäni blogit – tarvitaanko tekniikkaa vai riittääkö inspiraatio?

Tehtävänä on suunnitella blogi. Haluaisin rakentaa blogin, jota ihmiset mielellään seuraavat, mutta minkälaisia asioita pitää ottaa huomioon?

Minkälainen on hyvä blogi?

Kurssin lähiopetusjaksolla pohdimme ryhmässä hyvän blogin ominaispiirteitä. Esiin tuli sellaisia seikkoja kuin asiantuntijuus ja brändi, visuaalinen ilme sekä käyttäjäystävällisyys (esim. toimivat linkit ja selkeä rakenne). Keskustelua herätti ryhmässä kuitenkin kysymys siitä, miten tärkeitä nämä asiat loppujen lopuksi ovat oman kiinnostuksen heräämiselle.

Aloin miettiä omakohtaisia kokemuksiani blogeista, joita olen seurannut vuosien varrella varsin valikoiden ja harvalukuisesti. Olen seurannut aktiivisemmin oikeastaan vain muutamaa blogia, jotka ovat keskenään hyvin erilaisia niin aihepiireiltään kuin yleisilmeiltään.

dustin-lee-19667

Inspiraatiota etsimässä…

Kiinnostuksen kohteet vaikuttavat siihen, alanko seurata jotain blogia. Joskus blogi voi toimia ratkaisevana esikuvana ja innoittajana vaikkapa uuden harrastuksen aloittamisessa. Löysin itse neulomisharrastukseen keskittyvän Koukutettu –blogin muutama vuosi sitten, kun etsin uutta harrastusta ja ihastuin blogin kirjoittajan tuotoksiin. Mielestäni blogi on teknisesti katsottuna perusselkeä, mutta ratkaisevampaa oli tässä tapauksessa uuden idolin ja inspiraation löytäminen.

Vintagesisustukseen ja kirpputoriharrastukseen keskittyvä Keltainen kahvipannu on minulle puolestaan täysin haaveilun, fiilistelyn ja inspiraation tarvetta täyttävä pakopaikka. Tässä tapauksessa tosin blogin yleisilme ja tekninen toteutus ovat myös mielestäni hyvin onnistuneita: kuvat ovat hienoja ja linkitykset mm. muuhun sosiaaliseen mediaan selkeitä.

En ole yksin maailmassa…

Blogia voi toisinaan kaivata myös oman identiteetin vahvistamiseen, kuten omalla kohdallani on toiminut Tommi Melenderin Imagen yhteydessä julkaistava Antiaikalainen –blogi. Tekniseltä toteutukseltaan ja visuaalisesti blogi on aika vaatimaton, mutta sillä ei ole minulle mitään merkitystä, koska seuraan blogia sen tekstin vuoksi, saadakseni mm. uutta pohdittavaa ja vinkkejä lukemiseen. Luultavasti lukisin blogia, vaikka tekstit olisivat puuduttavan pitkiä vailla minkäänlaista jaksotusta.

Vai ratkaiseeko sittenkin tekniikka?

Lopuksi vielä yksi esimerkki uudesta innostavasta blogilöydöstä. Kissojen ystävänä innostuin vastikään blogista, jossa vaelletaan kissojen kanssa: Wandering with cats.

Aihe on kiinnostava, mutta ikävä kyllä blogin yleisilme ei mielestäni ole vielä täysin loppuun asti hiottu. Blogin aihe ja brändi (=matkablogi, joka käsittelee kissojen kanssa vaeltamista) ovat hyvin mietittyjä, mutta sivusto itsessään on melko sekava. Tässä tarvittaisiin visuaalisen ilmeen ja käyttäjäystävällisyyden pohdintaa. Aika näyttää, jäänkö seuraamaan blogia.

All in all…

Miten sitten syntyy hyvä blogi? Mieltymykset ovat luonnollisesti aina persoonakohtaisia, mutta hieman tylsänä loppukaneettina voisi todeta, että molempia taidetaan tarvita, niin inspiraatiota synnyttävää ja omaa identiteettiä vahvistavaa kuin sivuston teknisten ominaisuuksien ja lukemisen sujuvuuden takaavaa sisältöä.

Kirjoittanut: Mirja

Kuva: Dustin Lee / Unsplash

 

Mainokset

3 thoughts on “Elämäni blogit – tarvitaanko tekniikkaa vai riittääkö inspiraatio?

Add yours

 1. Kiitos Mirja kannustavasta pohdinnasta: aina ei tarvitse olla kiinnostunut käytettävyydestä ja toimivista linkeistä (vaikka toimimattomat sapettaakin), vaan voin rauhassa nauttia inspiroivasta sisällöstä ja kauniista kuvista.

  Inspiraatiolla eteenpäin 🙂

  Liked by 1 henkilö

 2. Ehkä blogien suhteen toimii sama kuin kirjojenkin: joskus kaipaa tarinaa enemmän kuin estetiikkaa. Ja välillä toisinpäin? Tosin vaikeasti hahmotettavissa oleva tai visuaalisesti silmään sattuva jää kyllä helposti lukematta, vaikka sisältö olisikin mielenkiintoista.

  Liked by 1 henkilö

 3. Hyvä kirjoitus siitä, kuinka eri blogeissa kiinnittää huomiota eri asioihin. Toisten vahvuus on inspiroimisessa, toisten painavassa sisällössä. Toimiva visuaalisuus ei yksin tee blogia, sen tehtävä on tukea sisältöä ja tehdä käyttämisestä helppoa. Ja kiitos blogivinkistä, kissablogi meni juuri lukulistalleni 🙂

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Luo ilmainen kotisivu tai blogi osoitteessa WordPress.com.

Ylös ↑

%d bloggers like this: