Side nimeltään blogi

Kun ei kiinnosta sisustaminen eikä shoppailu. Ei muoti, matkailu eikä muiden mammojen elämä. Ei leipominen, luontokuvat eikä lärvin laittaminen. Niin mikä saisi seuraamaan blogia?

Syöpä saa.

Kolme vuotta lämmintä lukioystävyyttä, samoilla kursseilla istumista, yhteisiä kuorotreenejä. Sitten lakit päähän ja maailmalle. Tulee vuosia ulkomailla, perheen perustamiset, muutot eri puolille Suomea. Välillä soitellaan, pysytään mukana toistemme elämässä. Yhteydenpito harvenee, lämpö jää.

Sitten tulee viesti: syöpäepäily. Tulee toinen: diagnoosi varmistunut.

Välillä kyselen kuulumisia, mutta yhteyden ottaminen vähän mietityttää. Sitä haluaisi tietää, missä mennään ja kertoa, että olen täällä, muistan, ajattelen ja rukoilen. Mutta kun on hänellä niitä läheisempiäkin, joita saa pitää ajan tasalla. On lapset, joiden arkea pyörittää. Ja ne rankat hoidot. Ehkä ”Mitä kuuluu?” -tiedustelukin tuntuu siinä tilanteessa vaatimukselta ja vastaaminen taakalta. Sitä on niin suomalainen ja pelkää häiritsevänsä.

Kunnes tulee viesti: aloitin blogin, tervetuloa seuraamaan.

Blogi tarjoaa sairastuneelle tiedotuskanavan, tavan pitää tuttavapiiri ajan tasalla. Lukijat saavat kommenttien kautta mahdollisuuden lähettää terveisiä, tsempata ja myötäelää. Blogitekstien avulla voi päätellä, olisiko tänään ehkä hyvä päivä lähestyä muutenkin, soittaa ihan.

Osa seuraajista lienee kirjoittajan kohtalotovereita. Vertaistuen ja -tiedon arvoa voi syövätön vain arvailla.

Blogi kertoo hoidoista, kivuista ja toipumisesta. Joinakin päivinä teksteistä välittyy toivon pilkahduksia ja uskon hehkua, toisinaan taas pelkoa, uupumusta tai alakuloa. Ja mahtuu syöpäpotilaankin päiviin arkisia sattumuksia ja tavallista lapsiperheen elämää. Niitäkään ei ole teksteissä unohdettu.

Kaikkea tätä luen kiitollisena siitä, että saan olla matkassa mukana. Blogin ansiosta minua ei ole blokattu näiden vaiheiden ulkopuolelle. Luen kiitollisena siitä, että kasvaimet on nujerrettu. Jokainen uusi kirjoitus on merkki siitä, että toisin ei käynyt.

 

Kuva: pixabay.com

 

 

 

Mainokset

3 thoughts on “Side nimeltään blogi

Add yours

 1. Sairaskertomusten osalta henkilökohtaiset blogit taitavat jäädä elämään vielä kauan sen jälkeen kun muut henkilökohtaiset blogit ovat kuolleet tai selkeästi tunnustautuneet muoti/sisustus/ruoka/matkailu-blogeiksi.
  Tuo matkassa mukana pysyminen kysymyksittä on jossain tilanteissa varmasti niin kirjoittajalle kuin lukijallekin mukana ominaisuus – hiukan kevyemmissä merkeissä tämä tuo mieleen nuoren tuttavaperheemme blogin, jota he pitivät sukulaisille sen ajan, jonka viettivät toisessa maassa jakaen etenkin pienten lastensa elämää.
  Tuo blogi oli vielä toteutettu siten, että he erikseen hyväksyivät suvun ja ystävät sen lukijoiksi, joten eivät turhaan julkaisseet pienten lastensa elämää kuvineen koko maailmalle.

  Tykkää

  1. Kiitos kommentista! Nuo lapsiin liittyvät yksityisyyskysymykset henkiökohtaisissa blogeissa mietityttävätkin. Jokainenhan saa toki omasta elämästään kertoa niin paljon kuin haluaa, mutta lasten kuvien ja esimerkiksi heidän terveydentilaansa liittyvien asioiden jakaminen arveluttaa. Valtayleisö ei satunnaisen ei-julkimon elämästä ehkä jaksa kiinnostua, mutta entä jos lapsesta kasvaakin jollakin tavalla julkisuudessa esiintyvä henkilö? Siinä tapauksessa hänen taustansakin saattavat ruveta kiinnostamaan. Tuollainen privaatimpi toteutus kuulostaa hyvältä ratkaisulta.

   Tykkää

 2. Ajatuksia herättävä teksti. Kirjoitat osuvasti siitä, kuinka tuttavaa tai läheistä on hankalaa ja epävarmaa lähestyä kipeässä elämäntilanteessa. Sairautta käsittelevän blogin juuret ulottuvat laajalle: yhtä lailla bloggaaja voi kirjoittamisen kautta purkaa tuntojaan, muut sairastuneet saavat vertaistukea ja läheiset voivat ilmaista myötätuntonsa ja viestittää sairastuneelle tuestaan. Tämänkaltaisille ”sairaskertomuksille” olisi varmasti tilausta kiiltokuvablogien keskellä.

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Luo ilmainen kotisivu tai blogi osoitteessa WordPress.com.

Ylös ↑

%d bloggers like this: